“Deze rente theorie kan je veel geld besparen.”

0
117
“Deze rente theorie kan je veel geld besparen.”

Hoe ziet uw factuur eruit? Elke week vragen we iemand in het gedeelte Account, zodat we vaker over geld kunnen praten en hoe we ermee moeten omgaan. Interviews vinden altijd plaats via de telefoon en worden onder een pseudoniem geschreven. Zelf meedoen?

Dit keer: Amarens (56), parttime vertegenwoordiger voor onderwijsbeleid. Ze heeft ook haar eigen opleidingsbureau. Ze woont met haar man in een huis te koop in Apeldoorn. Aan het einde van dit artikel vindt u een overzicht van uw inkomsten, uitgaven, schulden en spaargeld.

Het Amarens-account

Je hebt een salaris en je eigen bedrijf. Hoeveel accounts heeft u hierdoor? Ik heb vier. Ik heb als het ware een ouderrekening: alle inkomsten komen binnen en alle vaste kosten worden ervan afgetrokken. Van deze rekening maak ik ook elke maand geld over naar mijn tweede rekening, mijn levende rekening. Ik heb ook een spaarrekening waar ik aparte fondsen op heb staan, en mijn vierde rekening is mijn zakelijke rekening, die voor mijn eigen bedrijf is, een onderwijsinstelling. ​

Wat houdt dat precies in? “Ik help ouders en kinderdagverblijven om opvoedingsproblemen beter aan te pakken.”

Hoe heeft u uw tarief gevonden? ‘Ik reken verschillende prijzen. Allereerst maak ik onderscheid tussen individuen en organisaties. Voor particulieren heb ik drie verschillende uurtarieven afhankelijk van hun inkomen, omdat ik vind dat iedereen mij moet kunnen betalen. Voor het laagste inkomen – mensen met een uitkering of bijstand – reken ik 25 euro per uur. Voor alleenverdieners met een gemiddeld inkomen reken ik 50 euro per uur en voor tweeverdieners met een beter salaris 80 euro per uur. Ik leg de verschillende zinnen uit en laat mijn klanten dan beslissen welk uurloon van hen is. ​

En dat lukt altijd prima? ‘Ja. Natuurlijk kom ik ook bij mijn klanten thuis, zodat iedereen weet dat ze een tarief moeten betalen.

Hoeveel rekent u voor organisaties? “Voor een kleine organisatie reken ik 50 euro per uur, voor grotere organisaties met meerdere locaties 180 euro per uur.”

U hoeft zich geen zorgen te maken over geld. Zijn uw financiën altijd in orde geweest? “Nee, zo’n twintig jaar geleden was ik een alleenstaande ouder zonder baan, dat zette me ook in het rood. Duizenden euro’s, de maximale limiet. Dat stoorde me zo erg. Toen begon ik geld te studeren. Ik las een boek van Hanneke en Rob van Eeden, bereik meer met minder en op basis van de tips die erin stonden, begon ik mijn financiën te organiseren. Ik heb gemerkt dat het vooral belangrijk is dat je een systeem hebt dat het gemakkelijker maakt om aan een monetair plan vast te houden. Sindsdien werk ik met een monetair plan. Ik betaalde toen mijn roodstand terug met 100 euro per maand, dus na slechts een jaar stond ik weer in het zwart. ​

Hoe ben je weer aan het werk gegaan? “Toen mijn zoon wat ouder was, vond ik mijn parttime baan. Toen keek ik naar een jobcoach om te zien welke opties ik had, en toen richtte ik mijn bureau op. Tegelijkertijd leerde ik mijn man kennen, waardoor ik meer financiële vrijheid kreeg om erachter te komen wat ik wilde. ​

U bespaart nu veel. Met een doel? “We hebben net 7.000 euro aan de hypotheek terugbetaald, nu gebruiken we ons geld er nu vooral voor. We zijn hier nog niet zo lang geleden mee begonnen, dus we hebben nog een tijdje. ​

Hoeveel heb je al extra terugbetaald? ‘We zijn begonnen met een hypotheek van 230.000 euro, dat is nu 200.000 euro. We kochten het met een inkomen. Dat deden we trouwens aan de top van de vastgoedmarkt en het stortte kort daarna in. Ons huis heeft lang onder water gestaan, op het laagste punt was het zo’n 220.000 euro waard. Gelukkig is het nu meer waard dan toen we het huis kochten. Een ander huis aan de straat staat te koop voor 250.000 euro. ​

Waarom zou u extra willen aflossen? Albert Einstein zei ooit iets over samengestelde rente, het heette “het achtste wereldwonder van Albert Einstein”. Het werkt als volgt: ontvang je 1 procent rente over 1000 euro, dan verdien je na een jaar 10 euro. Dat is niet veel, maar het jaar daarop krijg je rente over 1010 euro, en als dat lang genoeg oploopt – rente op rente – kan het na twintig jaar ineens heel snel gaan en dan maakt één procent meer of minder een groot verschil. Maar het omgekeerde is ook waar. Niemand heeft het er echt over, maar u betaalt wel een groot bedrag aan rente over uw hypotheek. Een hypotheek van twee ton die aan het eind van de dag $ 300.000 is als je de rente meetelt; Dat maakt banken rijk. U hebt op dit moment niet veel interesse om te sparen, dus u zult veel meer rendement op uw geld krijgen door het te gebruiken om uw hypotheek af te betalen en daardoor steeds meer rente op uw schuld te vermijden.

Wanneer heb je er voor het eerst over gelezen? “Ik volg allerlei leuke blogs over geld, financiën en sparen. Ik ben ze een keer tegengekomen.”

Van welk onderwerp begrijp je weinig? “Mensen die regelmatig van huis willen veranderen en doorgaan met het kopen van al het mogelijke voor hun voorziening. We zijn niet blij met de manier waarop het huis is. Als we iets kopen, is het verdomd duur, maar van goede kwaliteit. ​

Leuk vinden? “Een linnen dekbedovertrek, dat was iets meer dan honderd euro. Ik zal kijken waar ik het voor de beste prijs kan krijgen. ​

Wat is het hoogste bedrag dat u ooit heeft uitgegeven? ‘Dat was 6000 euro voor mijn auto. Het was eigenlijk $ 10.000, maar ik ruilde mijn oude auto ervoor en kreeg er $ 4.000 voor. Het is een Citroën C1 met centrale vergrendeling en airconditioning. Ik heb het gebruikt in de garage gekocht. ​

Wat is achteraf gezien het stomste dat je hebt gekocht? ‘Mijn vorige auto! Eveneens een Citroën C1, maar dan een ouder en goedkoper model zonder airconditioning. Ik dacht: ik heb er niets van nodig, het is nooit zo warm in Nederland. Dat was de verkeerde economie, want het was die zomer erg warm. Ik blaasde mezelf en schold mezelf uit. Dus ja, soms moet je iets meer investeren dan je wilt. ​

Hou je van geld ‘Nou, ik moet zeggen dat ik echt geïnteresseerd ben. Ik vind het ook leuk om met cijfers te jongleren en vind het heerlijk om alles transparant te maken. Voor mij gaat het om het creëren van kansen, en het geeft me ook gemoedsrust. ​

Heb je een geldfooi? “Het belangrijkste is dat je een systeem hebt en het helpt veel als je een apart account hebt om van te leven. Consumptie lijkt een nieuwe religie te zijn geworden, het moet mooier, beter, meer worden, en dan zal ik gelukkig zijn, of dan kan ik uitdrukken wie ik ben. Maar ik geloof dat echt geluk in het leven er helemaal niet uit voortkomt. Ik denk dat we terug moeten naar echt kapitalisme: dat je dingen waardeert en niet alles inruilt voor iets nieuws. ​

Interviews vinden altijd plaats via de telefoon en worden onder een pseudoniem geschreven. Zelf meedoen? Mail naar malu.de.bont@hearst.nl.

Inkomen (netto)
Salaris (voor 16 uur per week): 1200 euro
Inkomen eigen bedrijf: tussen 200 en 2000 euro
Lohnmann: 3000 euro
Totaal: 4400 – 6200 eurokosten
Hypotheek: 888 euro
Gas, water, licht: 120 euro
Ziektekostenverzekering: 193 euro per maand (voor beide)
Boodschappen: 500 euro
Internet en televisie: 55 euro per maand
Mobiele telefoon: 10 euro
Gsm-man: betaald van werk
Auto, benzine: 150 euro, 200 euro van mensen
Auto, verzekering: 43 euro
Sport: 20 euro
Netflix: 11 euro
Zakgelddochter: 25 euro
Geschenken: 50 euro
Totaal: 2.265 euroSparen
Bespaar: 1150 euro
Spaarrekening: 11.000 euro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here